Data & AI  -tiimiin vahvistusta yliopistomaailmasta

10.5.2023

Data & AI -tiimin Arttu Pönni hymyilee puku päällä puolikuvassa
Arttu Pönni, Data Scientist, Data & AI -tiimi, Intito

Intiton Data & AI -tiimi sai alkuvuodesta vahvistusta, kun uraa yliopiston tutkijana tehnyt Arttu Pönni aloitti Data Scientistinä tammikuussa 2023. Siirtymä yliopistomaailmasta yritysmaailmaan oli hautunut mielessä jo jonkin aikaa. Teoreettisen fysiikan tohtoriksi valmistuttuaan Arttu alkoi kaivata käytännönläheisempää ja pysyvämpää työtä. Yliopistojen postdoc-paikkoihin on kova kilpailu ja pestit kestävät vuodesta kahteen vuotta. Jatkuva muuttaminen maasta toiseen ei tuntunut houkuttelevalta.

Aikaisempaa kokemusta Data Scientistina Artulla ei entuudestaan ollut. Yliopistomaailma oli vienyt häntä mukanaan kandista lähtien. Kun Intiton Data Scientistin työpaikkailmoitus tuli vastaan, se tuntui Artun suunnitelmiin sopivalta seuraavista syistä:

  • Mahdollisuus tehdä konkreettisia ratkaisuja asiakkaille.
  • Konsulttina pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia projekteja erilaisille asiakkaille vaihteleviin tarpeisiin.
  • Pienehkössä firmassa on mahdollisuus tuntea kaikki ainakin nimeltä.

”Minua kiinnostaa erittäin paljon tekniset asiat. Ymmärsin kuitenkin, että voisin tehdä niitä muuallakin kuin yliopistossa. Todella teoreettisen uran jälkeen konkreettinen ja käytännönläheinen työ asiakkaiden kanssa tuntui hyvältä suunnan vaihdokselta”, kertoo Arttu.

Tutuilla menetelmillä käytännönläheisiä ratkaisuja asiakkaille

Siirtyminen yliopistomaailmasta yritysmaailmaan muutti arkea loppujen lopuksi vähemmän, kuin Arttu oli ajatellut. Tutkimustyö vaihtui asiakasprojekteihin, mutta työmenetelmät pysyivät melko samanlaisina. Edelleen Arttu ratkaisee kvantitatiivisia ongelmia ohjelmoimalla, statistiikalla ja matematiikalla. Siirtymä oli helpompi ja sujuvampi, kuin mitä hän oli uumoillut.

”Ratkaistavat ongelmat olivat yliopistomaailmassa kaukana käytännönarjesta ja niiden mahdollinen vaikutus näkyy vasta vuosien päästä. Nyt teen Data & AI -tiimin kanssa asiakkaille heidän toivomiaan ratkaisuja. Ratkaisut tuottavat heille konkreettista hyötyä suoraviivaisesti ja nopeasti”, Arttu avaa eroja tutkijan ja konsultin töissä.

Data & AI -tiimin Datatiedeklubi ylläpitää jatkuvaa oppimista

Yliopistolla oli tapana jakaa tietotaitoa alan tutkimuksista niin, että tutkimuksen lukenut esitteli sen tärkeimmät pointit muille epäformaalisti. Artun ehdotuksesta vähän vastaavanlainen käytäntö otettiin käyttöön Data & AI -tiimissä. Syntyi Datatiedeklubi, joka kokoontuu joka toinen viikko.

Klubin tarkoituksena on jatkuvan oppimisen ylläpitäminen ja tiimiläisten osaamisen laajentaminen. Esimerkiksi yhdellä Datatiedeklubin kokoontumiskerroista Visa Linkiö, Lead Data Scientist, kertoi erilaisista aikasarjaennustemenetelmistä. Intitolla halutaan panostaa työntekijöiden jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen, joten Datatiedeklubi oli tervetullut idea ja konkreettinen teko asian edistämiseksi.

”Datatiedeklubi on epäformaali tilaisuus, jossa joku kertoo mitä on oppinut viime aikoina. Aikaa on varattu keskustelulle ja kysymyksille. Klubi ei ole ehtinyt kokoontua vielä kovin montaa kertaa, mutta olen tykännyt pidetyistä kerroista paljon. Itseni kehittäminen ja jatkuva oppiminen ovat minulle tärkeitä asioita,” kertoo Arttu.

Vaasan ja Forenom ensimmäisinä asiakasprojekteina

Arttu pääsi heti töiden alettua mukaan Vaasanin asiakasprojektiin. Häneltä löytyi siihen sopivaa osaamista entuudestaan. Työn alla on myymälöiden klusterointi koneellisella menetelmällä. Tarkoituksena on jaotella myymälöitä, joihin Vaasan myy tuotteita, kategorioihin samankaltaisuuden perusteella. Tulosten perusteella voidaan mahdollisesti löytää sellaisia myymälöitä, jotka eivät kuulu siihen kategoriaan, johon ihminen ne olisi laittanut. Näin Vaasanin ymmärrys asiakkaistaan paranee ja he voivat tarjota parempaa palvelua heille.

Toinen asiakasprojekti, johon Arttu pääsi Visan työpariksi maaliskuussa 2023, on Forenomille tehtävä ennusteratkaisu. Siinä tavoitteena on hyödyntää ennustealgoritmia sekä asiakaspalvelun resurssoinnin optimointiin että Forenomin huoneistojen siivoustarpeen resurssoinnin optimointiin. Asiakasprojektien lisäksi Arttu opettelee presales-kyvykkyyksiä Intiton tarjoamien Data & AI -ratkaisujen osalta. Käytännössä se tarkoittaa IBM Planning Analyticsiin tutustumista ja Intito Vision -ratkaisukokonaisuuden demoamisen opettelua.

”Olin aika varma, että olisin katunut, jos en olisi kokeillut työskentelyä Intitolla. Ensimmäisellä työskentelyviikollani oli paljon perehdytyksiä, joista sain hyvän yleiskäsityksen uudesta työpaikastani. Uskoin viihtyväni täällä jo haastattelujen perusteella ja olin oikeassa. Kaikki ovat olleet mukavia. Kolmen kuukauden työskentelyn jälkeen voin sanoa kotoutuneeni tänne hyvin” Arttu myhäilee.

Eve Lallukka
Nordic Marketing Business Partner