ESEF-raportointi laajenee liitetietojen tägäykseen, oletko valmis?

6.7.2022

ESEF-raportointi laajenee jälleen. Vuoden 2022 raportoinnissa myös liitetiedot tulee block-tägätä. Kaksi edellistä vuotta työstimme päälaskelmien tägit paikalleen. Se oli jo aikamoinen harjoitus, kun kaikki oli uutta kaikille; yhtiöille, tilitarkastajille sekä järjestelmätoimittajille. Yhdessä selvisimme siitä kunnialla.

Liitetietojen block-tägäys voi kuulostaa helpota tehtävältä verrattuna päälaskelmiin. ESEF-taksonomiasta löytyy yli 200 elementin lista liitetietoja koskevia asioita, jotka täytyy tägätä mikäli niitä omalla raportilla esiintyy. Eli lähtökohta liitetietojen tägäämiseen on täysin erilainen kuin päälaskelmissa, jossa taksonomia muokattiin vastaamaan omaa raporttia. Tästäkin ESEF-raportoinnin laajenemista on tulossa aikamoinen harjoitus, johon on syytä varautua.

Ulkoistettu tägääminen lisää riskejä

Moni yhtiö päätti tehdä päälaskelmien tägäyksen kevyellä ulkoistetulla palvelulla. Tämä on varmasti ollut helppo ja toimiva ratkaisu, mutta miten hyvin se tulee toimimaan nyt kun tägäys-vaatimus laajenee koskemaan myös liitetietoja? Päälaskelmien rakenne on lyöty lukkoon hyvissä ajoin ennen raporttien julkaisua, mutta liitetiedot saattavat elää aika pitkään. Sen vuoksi niiden tägäystä ei ulkoistetulla palvelulla voi todennäköisesti tehdä kuin vasta ihan loppumetreillä. Riskit prosessin venymiseen ovat selvät.

Kokonaisvaltainen raportoinnin työkalu

Olisiko turvallisempaa ja varmempaa, että koko prosessi olisikin omissa käsissä? ESEF-järjestelmästä on mahdollista saada hyötyä koko raportointiprosessiin data flown, automaation, audit trailin ja versiohallinnan muodossa. Järjestelmän avulla on mahdollista saavuttaa yksi versio ja totuus raportista. Voisit unohtaa yksityiskohtien säätämisen uudestaan ja uudestaan, sekä kopioinnin ja liittämisen eri järjestelmien välillä!

Lähestymme ESEF-raportointia kokonaisvaltaisemmin kuin pelkästään pakollisten minimivaatimusten täyttämiseksi. Edustamamme Certent Disclosure Management -ratkaisu soveltuu tilinpäätösraportoinnin lisäksi myös kaikkeen ulkoiseen ja sisäiseen raportointiin, jossa yhdistyy tekstimuotoinen ja numeerinen tieto. Certent Disclosure Management nojaa vahvasti MS Office-tuotteisiin, mutta täydentää niitä tarjoamalla niistä puuttuvia automatisointi- ja kontrolliominaisuuksia.

Asiakastarinoita ESEF-vaatimukseen vastaamisesta

Voit tutustua Atrian ja Caverionin asiakastarinoissa siihen, miten he vastasivat ESEF-vaatimukseen ja hyödyntävät uutta järjestelmää raportoinnin automatisoinnissa.

Haluatko kuulla lisää ESEF-raportoinnin vaatimukseen vastaamisesta ja raportoinnin automatisaatiosta? Ota meihin yhteyttä!

Catarina Asplund
Principal Consultant