IBM Planning Analytics – uuden sukupolven suunnittelu- ja raportointiratkaisu

13.1.2016

Vuoden 2015 loppupuolella julkaistiin ensimmäinen versio IBM:n seuraavan sukupolven suunnittelu- ja analyysityökalusta, joka tunnetaan nimellä IBM Planning Analytics. Jo lyhyen perehtymisen pohjalta on todettava, että tämä julkaisu on parasta, mitä IBM on tarjoillut pitkään aikaan. Planning Analytics tuo tullessaan koko joukon uudistuksia, joiden avulla IBM tarjooma suorituskyvyn johtamisen alueella nousee aivan uudelle tasolle.

Ensimmäinen asia, joka Planning Analyticsistä on syytä todeta, että se ei ole uusi versio IBM Cognos TM1:stä. IBM Planning Analytics on pilvipohjainen SaaS-ratkaisu, joka mahdollistaa suorituskyvyn johtamista tukevien sovellusten toteuttamisen aivan uudella tavalla – niin teknisessä mielessä kuin tavassa, jolla yritys hankkii sovelluksen, tai tarkemmin sanottuna palvelun käyttöönsä.

Cloud first

IBM Planning Analytics kuukausimaksullinen SaaS-palvelu, jossa yritys saa käyttöönsä yhdellä kuukausimaksulla niin liiketoiminnan suunnitteluun kuin raportointiin tarvittavat välineet. Pilvestä tarjoiltavassa raportointi- ja suunnitteluratkaisussa on selkeät edut perinteiseen on-premise malliin verrattuna:

 • Erillistä laitteistoinvestointia ei tarvita.
 • Palvelu saadaan käyttöön tunneissa viikkojen tai kuukausi sijaan.
 • Ohjelmisto pidetään ajantasalla aina automaattisesti.
 • Järjestelmän monitorointi ja hallinta kuuluu kuukausimaksuun.
 • Järjestelmän resursseja voidaan skaalata tarpeen mukaan .
 • IBM Planning Analytics palveluun kuuluu vakiona erilliset tuotanto- että kehitysympäristöt.

Ohjelmiston uusin versio tullaan jatkossa tarjoamaan ensisijaisesti aina ensin pilvipalvelun muodossa, mutta tämä on vain yksi vaihtoehto. Planning Analyticista tulee myös aikanaan oma on-premise –versio, joten kaikki ominaisuudet on saatavissa myös niille asiakkaille, jotka haluavat asentaan ohjelmiston omaan konesaliin tai yksityiseen pilveen.

Ei vain suunnittelua

IBM: n haaste on ollut aiemmin, että suunnittelu- ja raportointivälineet ovat olleet erillisiä tuotteita. Tämä poistuu Planning Analyticsin myötä ja jatkossa suunnitelmat ja raportit voidaan tehdä yhdellä työkalulla samassa ympäristössä. Tosin samaan hengen vetoon on lisättävä, että Planning Analytics ei kuitenkaan ole puhdas raportointiratkaisu ja perinteisen BI-raportoinnin korvaaja. Sen sijaan uusi IBM Cognos Analytics edustaa on IBM:n näkemystä seuraavan sukupolven raportointiratkaisuksi.

Vaikkei Planning Analytics varsinainen raporotintiratkaisu olekaan, tarjoaa se työkalut niin graafiseen raportointiin kuin erilaisiin mittaristoihin samassa paketissa. Planning Analytics Workspace on uusi graafinen käyttöliittymä, jonka avulla voidaan luoda näyttäviä ja intuitiivisia syöttöpohjia ja raportteja. Lisäksi Planning Analytics Workspacessa on tehokas hakutoiminallisuus, joka ymmärtää luonnollista kieltä.

Exceliä unohtamatta

Niin se vaan on, että Excelistä ei eroon päästä, eikä ole tarvekaan. Planning Analyticsiin kuuluu IBM Cognos Analysis for Excel (CAFE) , jossa on kaksisuuntainen yhteys pilvessä pyörivään suunnittemalliin. Tämä tarkoittaa sitä, että Exceliä ei tarvitse käyttää pelkästään datan dumppaukseen pilvestä Exceliin, vaan varsinainen suunnittelutyö voidaan tehdä myös Excelissä ja lopputulos saadaan suoraan Excelistä talteen pilvipalveluun. Perinteisesti Excel-lisäosien pullonkaula on ollut niiden hitaus. CAFE käyttää samaa REST API rajapintaa, kuin esimerkiksi varsinainen web-käyttöliittymä Planning Analytics Workspace ja sen vuoksi suunnittelumalli pyörii Excelissä aivan yhtä nopeasti kuin selaimessa.

Integraatiot ja prosessien hallinta

Tähän saakka cloud-pohjaisten suunnitteluratkaisujen pullonkaula on ollut integraatiot asiakkaan omiin lähdejärjestelmiin. Tämä on todella tärkeä seikka, sillä suunnittelujärjestelmä esimerkiksi ilman toteumatietoja, oikeita asiakas- ja tuoterakenteita on torso. IBM Planning Analytics ratkaisussa tietojen siirtäminen asiakkaan verkosta pilveen ei tarkoita tekstitiedostojen siirtelyä, vaan tämä ratkaisu on mahdollista integroida tiivisti osaksi asiakkaan infrastruktuuria.

IBM Secure Gateway on ratkaisu, jolla esimerkiksi asiakkaan on-premise ympäristössä oleva tietovarasto saadaan integroitua siten, että tiedonsiirto IBM Planning Analyticsin suuntaan ja toisin päin onnistuu. Jos asiakkaalla on käytössä Oracle Essbase, Oracle Hyperion Planning tai Oracle Hyperion Financial Management on näistä mahdollista tuoda data ja rakenteet palveluun kuuluvan Cognos Integration Serverin avulla.

Vielä kirsikkana kakussa on IBM Planning Analyticsiin kuuluva myös on-premise ratkaisuissakin erinomaiseksi todettu Cognos Command Center. Comman Centerin ajatuksena on tarjota Planning Analytics loppukäyttäjille selkeä käyttöliittymä erilaisten ylläpitoprosessin käyttämiseen. Tuotteen kautta voidaan ajaa esimerkiksi toteumatietojen lataus tai rakenteiden päivitys tietovarastosta joko manuaalisesti käynnistäen tai ajastettuna. Command Centerin kautta voidaan kutsua käytännössä mitä tahansa sovellusta, joten sen käyttökohteita rajoittaa lähinnä mielikuvitus.

Intito Solution Accelerators – pikastartti toteutukseen

Intito on koonnut parhaat palat IBM Cognos TM1 osaamisestaan yhteen pakettiin, TM1 osaaminen on siis edelleen validia myös Planning Analyticsin kanssa, joita kutsumme nimellä Intito Solution Accelerators. Nämä kiihdyttimet sisältävät joukon erilaisia standardikomponentteja ja toiminnallisuuksia, joita mielestämme tarvitaan jokaisessa suunnittelujärjestelmähankkeessa. Tällä hetkellä Intito Solution Accelerators sisältää mm. seuraavat komponentit ja uusia lisätään koko ajan:

 • Valuuttakurssaus
 • Sisäisten erien syöttö
 • Sisäisten erien eliminointi
 • Henkilöstön suunnittelu
 • Versioden (ennuste/budjetti) hallinta

Kiinnostuitko?

Mikäli haluat kuulla lisää ratkaisusta Suomen parhaiden asiantuntijoiden kertomana, niin ota meihin yhteyttä!

Kristian Lahtinen
Country Manager