Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää joulua!

21.12.2020

Meillä Intitossa on ollut jo monta vuotta perinne, että joulutervehdysten sijaan valitsemme joka vuosi yhden hyvätekeväisyyskohteen, jonka tukemiseen teemme lahjoituksen. Tänä vuonna muistamme lahjoituksella Aivoliitto ry:tä ja Muistiliitto ry:tä.  Koronapandemian aikana uutisoinnissa unohtuvat usein, että edelleen kansanterveydellisesti merkittävimmät elinvuosia vähentävät sairaudet ovat syövät, sydän- ja verisuonisairaudet ja muistisairaudet.

Muistisairauksien synnyn mekanismi on edelleen tutkijoille mysteeri ja parantavaa hoitoa muistisairauksiin ei ole ponnisteluista huolimatta löydetty. Muistisairauksia voidaan kuitenkin todennäköisesti ehkäistä ja sairastumista viivästyttää vaikuttamalla elintapoihin liittyviin riskitekijöihin. Vaikka muistisairauksiin sairastutaan tyypillisimmin varttuneemmalla iällä, on meidän työikäistenkin hyvä tiedostaa, että nykyisillä valinnoillamme on merkitystä ja vaikutusta myös vanhuudessa mahdollisesti puhkeavaan muistisairauteen. Muistisairauteen voi sairastua myös nuorempana.

Muistisairauksien synnystä tiedetään, että sairauden kehittyminen vie pitkään, jopa vuosikymmeniä, ja sen vuoksi tämän päivän valinnoilla on merkitystä.  Ainakin seuraavat tekijät vaikuttavat aivoterveyteen: terveellinen ja monipuolinen ravinto, monipuolinen liikunta, aivojen suojaaminen vammoilta ja sydän- verisuonitautien ennaltaehkäisy ja hyvä hoito. Lisäksi aivojen monipuolinen käyttö kaikissa ikävaiheessa katsotaan antavan suojaa muistisairauksille.

Meille tietotyöläisille piilee aivoterveydessä sudenkuoppa: työ kyllä tarjoaa monipuolisesti haasteita aivoillemme, mutta kiire ja stressi voivat viedä aikaa palautumiselta ja ne ovat itsessään haitallisia aivoille. Koska tänä vuonna joulua vietetään poikkeuksellisesti pääosin kotioloissa, on tämä hyvä tilaisuus antaa aivoille hetki hengähtää ja palautua kiireettömästi. Pidetään korvaamattomasta kovalevystämme huolta!

Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää joulun aikaa kaikille asiakkaillemme, työntekijöillemme, yhteiskumppaneillemme ja muille tutuillemme!