Millaista on arki Planning Analyticsin kanssa?

5.10.2022

Jututin Lauri Kyykoskea ja Mika Nevalaista, jotka ovat asiakkaamme Baronan Business Controllereja ja IBM Planning Analyticsin pääkäyttäjiä. Tarkoituksenani oli selvittää, miten arki Planning Analyticsin kanssa on sujunut järjestelmän käyttöönoton jälkeen. Käyttöönotosta oli kulunut haastatteluhetkellä nelisen vuotta.

Miten arki on muuttunut Planning Analyticsin käyttöönoton jälkeen?

”Tulin itse Baronalle juuri kun Planning Analytics oli otettu käyttöön täällä. Verrattuna aikaisempiin kontrollerin tehtäviini isoin ero on se, ettei minun tarvitse pyöritellä Excel-tiedostoja. Pystyn suoraan Planning Analyticsista näyttämään kaikki luvut kuukausittain ja järjestelmän visualisointiominaisuudet ovat tähän riittävän hyvät”, Nevalainen kertoo.

”Olemme lisänneet raportoinnin automaatiota huomattavasti Planning Analyticsin avulla. Teknologinen kehitys ja automaation lisääminen ovat mahdollistaneet raportointimme eteenpäin viemisen. Teemme nykyään tarkempaa ja moniulotteisempaa raportointia ja työmme painottuu enemmän talouden suunnittelun kehittämiseen suorittamisen sijaan”, Kyykoski täydentää.

Mitä pystytte tekemään itsenäisesti järjestelmällä?

”Osaamme tehdä itse valmiiseen scriptiin pieniä muutoksia tai joitakin ”business rulejakin” tarvittaessa. Pystymme nopeasti selvittämään mistä joku virhe todennäköisimmin johtuu ja näin pystymme lähestymään Intiton asiantuntijoita spesifeillä kysymyksillä. Konkreettinen esimerkki itsenäisestä tekemisestä on tilanne, jossa Intiton asiantuntija näyttää, miten yksi KPI-mittari tehdään ja teemme loput itse”, Nevalainen sanoo.

”Tunnen koko ympäristömme ja sen peruslogiikat, sekä ihan teknisestikin sen, miten asioita yhdistellään. Pystyn varsin helposti skriptiä tulkitsemalla päättelemään, missä ongelma on ja korjaaamaan sen. Intiton Planning Analytics koulutusnivaska on työpöydälläni edelleen ja toimii hyvänä muistin tukena, kun lähden tekemään asioita. Siitä huolimatta koodaamme itse varsin vähän. Varsinkin isommissa ja haastavammissa muutoksissa olemme yhteydessä Intiton xPA-tiimiin (Extended Planning and Analysis-tiimi)”, Kyykoski kertoo.

Millainen fiilis Planning Analyticsista ylipäätään arjen työkaluna?

”Valitettavasti kaikki eivät meillä uskalla kokeilla mitä kaikkea Planning Analyticsilla pystyy tekemään varsin vaivattomasti. Järjestelmä tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta niitä ei osata kysyä ja meillä pääkäyttäjillä on iso vastuu pienienkin käytettävyyshaasteiden ratkomisessa”, Lauri pohtii ja jatkaa: ”Planning Analyticsilla työskentely on kuitenkin mielekästä. Suunnittelualusta mahdollistaa monimutkaisen konserniraportointimme ja vastaa tarpeisiimme hyvin.”

”Työskentely Planning Analyticsilla ei ole niin hankalaa, kuin miltä se voi aluksi vaikuttaa. Kokeilemalla, kysymällä ja Googlettamalla pääsee yllättävän pitkälle. Olemme yhdessä Intiton kanssa muokanneet ratkaisua tarpeisiimme sopivaksi, jotta työskentely olisi mahdollisimman simppeliä”, Nevalainen päättää haastattelun.

Bravedon, joka tunnettiin aiemmin Barona Grouppina, tarina “From Laborious Budgeting into Agile Planning from Cloud” avaa tarkemmin, miten IBM Planning Analytics muutti Bravedon suunnittelua.

Eve Lallukka
Marketing Manager